Inkontinencija

Od nekog oblika inkontinencije u Hrvatskoj pati otprilike 400 000 ljudi. Očekuje se kako će taj broj u sljedećih 40 godina znatno porasti. Probleme s mjehurom mogu imati muškarci i žene svih dobnih skupina; nažalost, čini se kako je tema i dalje tabu i o njoj se ne priča dovoljno otvoreno, posebice ako se uzme u obzir koliko ljudi ima simptome. Vjerujte, niste jedini...

Normalan obrazac mokrenja teško je definirati i razlikuje se od osobe do osobe. Općenito je prihvaćeno kako većina odraslih osoba ima potrebu mokriti svakih 3–5 sati tijekom dana.

Vrste urinarne inkontinencije

Stresna urinarna inkontinencija

Nekontrolirano curenje (mokraće) prilikom tjelesnog napora, kihanja ili kašljanja.

Urinarna inkontinencija s porivom za mokrenje

Nekontrolirano curenje (mokraće) koje je popraćeno ili kojemu neposredno prethodi poriv za mokrenje.

Kombinirana urinarna inkontinencija

Nekontrolirano curenje (mokraće) koje je popraćeno porivom za mokrenje, ali koje potiču i tjelesni napor, kihanje ili kašljanje.

Inkontinencija s urinarnom retencijom

Uzrokuje kronično zadržavanje mokraće – simptomi su najčešće slični stresnoj inkontinenciji i inkontinenciji s porivom za mokrenje, uz dodatni osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura.

Funkcionalna inkontinencija

Čimbenici koji mogu utjecati na sposobnost osobe da na vrijeme dođe do toaleta; npr. loša pokretljivost, tjelesni nedostaci i okolišni faktori; npr. nedostupnost toaleta.

Pasivna / refleksna inkontinencija

Mokrenje bez upozorenja.

U tvrtki Attends razvili smo internetski tečaj o problemu inkontinencije, s dodatnim informacijama o inkontinenciji i postupanju u slučaju pojave simptoma learning.attends.co.uk